Wat zijn voor en nadelen van fiscaal partnerschap?

Twee partners doen samen achter de pc aangifteAls je fiscaal partners van elkaar bent, kan dit invloed hebben op je belastingaangifte en de hoogte van je toeslagen. Het is belangrijk om te begrijpen dat je slechts één fiscale partner tegelijk kunt hebben. Maar wat zijn de voor- en nadelen van fiscaal partnerschap? Sinds 2011 is fiscaal partnerschap geen keuze meer – de Belastingdienst bepaalt aan de hand van bepaalde voorwaarden of je een fiscale partner hebt. Als je aan één van deze voorwaarden voldoet, ben je fiscale partners. Meestal werkt dit in je voordeel en kun je daardoor minder belasting betalen.

Als je gehuwd of geregistreerde partners bent, ben je automatisch elkaars fiscale partner. Maar ook als je op hetzelfde adres bent ingeschreven, beiden volwassen bent en een notarieel samenlevingscontract hebt, ben je fiscale partners.

Ook zonder huwelijk

Als je niet getrouwd bent, maar wel op hetzelfde adres ingeschreven staat, kun je fiscaal partners zijn. Bijvoorbeeld als je samen een kind hebt, het kind van de ander hebt erkend, een minderjarig kind van een van jullie op hetzelfde adres staat ingeschreven, jullie elkaars pensioenpartners zijn, of samen eigenaar van een woning zijn.

Familieleden

Familieleden kunnen ook fiscaal partners zijn, maar er is een extra voorwaarde: beide bloedverwanten moeten ouder zijn dan 27 jaar en daarnaast moet één van de bovenstaande voorwaarden gelden.

Je kunt maar 1 fiscale partner tegelijkertijd hebben. Vaak is je fiscale partner ook je toeslagpartner.

Voordelen

Wel of geen fiscale partners zijn heeft gevolgen. Een van de grote voordelen van fiscaal partnerschap is dat je bepaalde inkomsten en aftrekposten onderling mag verdelen. De aftrekposten van beide partners kunnen bij de partner met het hoogste voordeel worden opgevoerd. Hierdoor heb je in de meeste gevallen een belastingvoordeel. Hieronder staat welke inkomsten en aftrekposten in ieder geval mogen worden verdeeld over beide partners:

  • het saldo van de inkomsten en aftrekposten van de eigen woning (hypotheekrenteaftrek)
  • aftrek vanwege geen of een kleine eigenwoningschuld
  • voordeel uit aanmerkelijk belang
  • de gezamenlijke grondslag sparen en beleggen (box 3) (dit geldt niet in het jaar van overlijden)
  • betaalde alimentatie en andere onderhoudsverplichtingen
  • uitgaven voor specifieke zorgkosten
  • uitgaven voor tijdelijk verblijf thuis van iemand met ernstige handicap
  • studiekosten of andere scholingsuitgaven (tot en met 2021)
  • giften
  • restant persoonsgebonden aftrek over vorige jaren

Algemene heffingskorting

Als slechts één partner inkomen heeft, is het fiscaal partnerschap ook gunstig. De partner die niet of weinig verdient, heeft dan dankzij het fiscaal partnerschap recht op de algemene heffingskorting.

Nadeel

Fiscaal partnerschap heeft ook invloed op je drempelinkomen. Zo moeten fiscale partners hun inkomen bij elkaar optellen om het drempelinkomen te berekenen. Dit kan soms betekenen dat je geen recht hebt op bepaalde aftrekposten.

Overweeg om je belastingaangifte uit te besteden aan ons. Dit kan zeer voordelig.

Twee partners doen samen achter de pc aangifte