In Nederland is er officieel geen vermogensbelasting, wel een vermogensrendementsheffing: je betaalt een heffing over je vermogensrendement uit sparen en beleggen. Deze belasting is uitgewerkt in box 3 van de inkomstenbelasting. Over het rendement van bezittingen betaal je belasting, deze belasting wordt verminderd met het rendement van de schulden. De eigen woning valt hier niet onder maar een eventuele tweede woning in Nederland wel. De heffing betaal je niet over de daadwerkelijk gemaakte rendementen, de overheid bepaalt welk rendement je gemaakt zou hebben (fictieve rendementen). Lees verder “Hoeveel belasting betaal je over spaargeld, aandelen en een tweede huis?”
Wel of geen fiscale partners?
Ben je wel of niet elkaars fiscaal partner voor de Inkomstenbelasting en dus bij het doen van de belastingaangifte? In dit artikel kun je gemakkelijk zien of je elkaars fiscaal partner bent. Dit heeft namelijk gevolgen voor je aangifte, maar ook voor de hoogte van het inkomen, de hoogte van drempelbedragen, de hoogte van eventuele heffingskortingen en de eventuele toeslagen. Lees verder “Wel of geen fiscale partners?”
Wie is je toeslagpartner?
De toeslagpartner is degene met wie je een toeslag, bijvoorbeeld de zorgtoeslag of de huurtoeslag, aanvraagt. Het is niet mogelijk om meerdere toeslagpartners te hebben. Het begrip toeslagparnter is veel ruimer dan het begrip partner. Een ouder en kind kunnen bijvoorbeeld ook toeslagpartners zijn. Lees verder “Wie is je toeslagpartner?”
Voor wie is de nieuwe kleineondernemersregeling voordelig?
Vanaf 1 januari 2020 is er een nieuwe kleineondernemersregeling (KOR): de vrijstelling voor de omzetbelasting. Deze regeling kan in bepaalde situaties interessant zijn. Je hoeft dan geen btw-aangifte meer te doen en dus ook geen btw af te dragen. Uiterlijk 20 november 2019 moet je aangeven of je mee wil doen. Lees verder “Voor wie is de nieuwe kleineondernemersregeling voordelig?”
Is inleg loterij aftrekbaar in belastingaangifte?
Is de aankoop van een lot voor een loterij die goede doelen steunt aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting? Dit is een vraag die jaarlijks bij het doen van de belastingaangifte weer naar boven komt. En als je dan niet de gehele inleg kunt aftrekken, kun je dan misschien een deel van de betaling aftrekken? Misschien naar rato van hoeveel geld de loterij aan goede doelen geeft? Lees verder “Is inleg loterij aftrekbaar in belastingaangifte?”
Met welke soorten hypotheek kun je hypotheekrenteaftrek krijgen?
Een hypotheek is ook gewoon een lening. Een bijzondere lening met een huis als onderpand. De rente die je betaalt is aftrekbaar. Op hypotheken afgesloten op of na 1 januari 2013 moet afgelost worden als je hypotheekrenteaftrek wil krijgen. Lees verder “Met welke soorten hypotheek kun je hypotheekrenteaftrek krijgen?”
Hoe hypotheekrenteaftrek aanvragen?
De hypotheekrenteaftrek is een aftrekpost. De betaalde rente mag afgetrokken worden van het inkomen, hierdoor neemt de verschuldigde inkomstenbelasting af doordat over minder inkomen belasting betaald hoeft te worden. Deze aftrek zorgt dus voor een belastingvoordeel voor diegenen die een eigen huis bezitten. Wij kunnen je helpen met het aanvragen van hypotheekrenteaftrek. Lees verder “Hoe hypotheekrenteaftrek aanvragen?”
Opgeven buitenlands huis in belastingaangifte
Wie in Nederland woont en een huis of ander vastgoed in Frankrijk, Turkije, Marokko, Suriname of een ander buitenland heeft moet dit in de belastingaangifte opgeven. Als je de aangifte goed invult, betaal je per saldo bijna geen belasting in Nederland. Het huis is namelijk in het buitenland belast en daarom krijg je een aftrek die bijna even hoog is als de belasting die je moet betalen. Lees verder “Opgeven buitenlands huis in belastingaangifte”