Hoeveel levert middelingsregeling op en hoe aanvragen?

Een vrouw bestudeert haar aanslagen voor de middelingsregelingVerdien je het ene jaar flink, en het andere jaar wat minder? Dan bestaat er tot en met het belastingjaar 2024 een speciaal hiervoor ontworpen regeling. Deze regeling heet de ‘middelingsregeling’, en het kan je soms financieel aanzienlijk helpen. Middelen kan gunstig zijn bij starten of stoppen met werken, onbetaald verlof, verandering in werkuren of bij ontslagvergoeding. Het is dan lonend om je inkomsten over drie jaar te middelen. Maar hoe werkt deze middeling precies en hoe maak je er gebruik van? De laatste periode waarover je kunt middelen betreft de jaren 2022, 2023 en 2024. Daarna is middelen niet meer mogelijk.

Wat is de middelingsregeling?

Middeling is een fiscale regeling die speciaal ontworpen is voor mensen die te maken hebben met een inkomen dat van jaar tot jaar kan schommelen. Ons belastingstelsel is progressief; hoe meer je verdient, hoe hoger het belastingtarief dat je moet betalen. In jaren waarin je onverwacht meer verdient – bijvoorbeeld door een bonus, een ontslagvergoeding of een meevaller – kan je plotseling in een hogere belastingschijf terechtkomen.

Farshad Bashir
Farshad Bashir
Bij middeling tel je jouw inkomens van drie opeenvolgende jaren bij elkaar op. Vervolgens deel je dat totaal door drie. Over dit gemiddelde bedrag wordt dan belasting berekend. Hierdoor kan het gebeuren dat je in totaal minder belasting hoeft te betalen dan wanneer je voor elk jaar afzonderlijk belasting zou afdragen. Dit komt omdat de pieken en dalen in je inkomen als het ware worden ‘gemiddeld’. Dit voordeel kan flink oplopen, soms tot wel honderden of zelfs duizenden euro’s.

Dus als je inkomen per jaar varieert en soms in verschillende belastingschijven valt, is het de moeite waard om naar middeling te kijken.

Wat levert middeling op?

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijke voordelen van de middelingsregeling? Hieronder vind je een tabel voor de belastingteruggave van iemand die de AOW-leeftijd nog niet bereikt heeft, met diverse inkomensscenario’s voor 2020, 2021 en 2022 (inkomen uit werk en woning). Let wel, dit zijn slechts voorbeelden voor de genoemde jaren. Soms kan middeling meer opleveren als je ook de jaren 2017, 2018 en 2019 meeneemt.

2020 2021 2022 Teruggave
€20.000 €25.000 €60.000 €0
€0 €0 €40.000 €0
€30.000 €35.000 €75.000 €102
€0 €0 €80.000 €690
€10.000 €15.000 €100.000 €3.163
€45.000 €50.000 €100.000 €3.197
€200.000 €40.000 €40.000 €6.645

Zoals je kunt zien, kunnen de bedragen die je terugkrijgt door middeling soms aanzienlijk zijn. Toch zijn er situaties waarin je, ondanks een wisselend inkomen, niets terugkrijgt. De reden hiervoor is eenvoudig: wanneer het wisselend inkomen volledig binnen één belastingschijf valt, leidt middelen niet tot een teruggave. Alleen wanneer een wisselend inkomen ervoor zorgt dat je in verschillende jaren in verschillende belastingschijven valt, kan er een teruggave plaatsvinden.

De middelingsregeling heeft enkel betrekking op het inkomen uit werk en woning (box 1). Eventuele belastingen over spaargeld, aandelen of een buitenlands huis (box 3) kun je niet middelen.

Voor wie is de middelingsregeling gunstig?

Middelen kan in diverse situaties bijzonder gunstig zijn. Denk aan het moment dat je bent gestart of gestopt met werken. Ook als je onbetaald verlof hebt opgenomen, minder of meer bent gaan werken of een ontslagvergoeding hebt ontvangen, kan het lonend zijn om je inkomsten over drie jaar te middelen.

Freelancers en ondernemers kennen als geen ander de uitdaging van fluctuerende inkomsten. Het ene jaar kan financieel uitdagender zijn, terwijl je het volgende jaar veel opdrachten hebt. Voor ondernemers kan middelen dus ook een voordeel opleveren.

Wie ontslagen wordt krijgt tegenwoordig de ontslagvergoeding direct, na inhouding van loonbelasting, op zijn of haar rekening gestort. Als je normaal gesproken in een lagere belastingschijf valt, kan dit plotselinge grote bedrag ervoor zorgen dat je in een hogere schijf belandt. Hierdoor kan een aanzienlijk deel van je vergoeding tegen het hoge tarief belast worden. Door deze regeling toe te passen, kan een deel van de betaalde belasting worden teruggevraagd.

Middeling zorgt er dus voor dat je de pieken en dalen in je inkomsten enigszins kunt egaliseren wat betreft belastingen. Het zorgt ervoor dat je soms, over een periode van drie jaar, een gelijker belastingtarief betaalt.

Hoe dien ik een middelingsverzoek in?

Het middelingsverzoek gaat altijd over een periode van drie aaneengesloten jaren, het zogenaamde ‘middelingstijdvak’. Bijvoorbeeld de jaren 2020, 2021 en 2022 samen. Ben je eruit welke drie jaren je wilt middelen? Dan komt de volgende stap: de aanvraag. Je kunt een middelingsverzoek indienen tot drie jaar en zes weken nadat je de laatste definitieve aanslag van het betreffende middelingstijdvak hebt ontvangen. Kreeg je op 5 september 2023 de definitieve aanslag van 2022? Dan heb je tot 17 oktober 2026 de tijd om voor die periode een middelingsverzoek te doen.

Kun je meerdere keren middelen? Ja, dat kan! Je kunt meerdere middelingsverzoeken indienen. Maar de jaren van de verschillende middelingstijdvakken mogen niet overlappen. Dus kies verstandig en zorg dat je het meeste voordeel haalt uit deze regeling.

Is middeling nog mogelijk?

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van recente veranderingen. De middelingsregeling gaat helaas vervallen. De laatste periode waarover je kunt middelen zijn de jaren 2022, 2023 en 2024. Dit heeft specifieke gevolgen voor hoe en wanneer je nog gebruik kunt maken van deze regeling.

Als je kiest voor 2022 als het laatste jaar van je middelingsperiode, met de jaren 2020, 2021 en 2022, dan sluit je de mogelijkheid uit om later voor de jaren 2023 en 2024 middeling aan te vragen. Hierdoor mis je mogelijk voordelen.

Wat als je de optie wil behouden om over 2023 en 2024 te middelen? Dat kan zeker! Maar het is enkel mogelijk in combinatie met het jaar 2022. Dit betekent dat je strategisch moet nadenken over welke jaren het meest voordelig zijn voor jouw persoonlijke financiële situatie.

Dus het is belangrijk om een goede keuze te maken. We raden je dan ook aan om goed na te denken over je opties. Graag adviseren we je hierbij.

Laat ons jouw middeling berekenen en aanvragen

Wil je weten of middeling jou iets oplevert? Voor een vast tarief van €125 inclusief btw doen wij het gehele proces: het berekenen van de middeling, het in overleg kiezen van de juiste middelingsperiode en het versturen van het officiële verzoek (inclusief de berekening) naar de Belastingdienst.

Door dit uit te besteden weet je zeker dat je de juiste middelingsperiode kiest en dat je aanvraag goed wordt ingediend. Wil je hier gebruik van maken? Mail dan je laatste zes belastingaanslagen naar ons. Je kunt deze eenvoudig downloaden door in te loggen op Mijn Belastingdienst.

Een vrouw bestudeert haar aanslagen voor de middelingsregeling