Met welke soorten hypotheek krijg je hypotheekrenteaftrek?

Drie huizen met ballonnen erboven als symbool voor huisaankoopVeel mensen hebben niet genoeg geld voor het kopen van een huis, vandaar dat men vaak een hypothecaire lening afsluit bij een bank. Een hypotheek is ook gewoon een lening. Een bijzondere lening met een huis als onderpand. De rente die je betaalt is aftrekbaar. Op hypotheken afgesloten op of na 1 januari 2013 moet afgelost worden als je hypotheekrenteaftrek wil krijgen. Er zijn veel verschillende soorten hypotheken en het is goed om te begrijpen welke varianten er zijn en wat de voorwaarden daarvan zijn voordat je de lening afsluit. Jezelf een beetje verdiepen hierin voordat je naar een hypotheekadviseur gaat is verstandig. Zo ga je goed voorbereid het gesprek in en kun je de juiste vragen stellen.

Hieronder volgt een overzicht van de meest gebruikte hypotheekvormen. Let op: sluit je voor het eerst een hypothecaire lening af? Dan is alleen de rente van de bovenste twee (annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek) aftrekbaar. Wij kunnen je helpen met het aanvragen van hypotheekrenteaftrek.

Annuïteitenhypotheek

Bij de annuïteitenhypotheek blijven de maandlasten gedurende de gehele looptijd gelijk. Er wordt een vast maandelijks brutobedrag betaald waardoor de betaalde rente gedurende de jaren steeds lager wordt en het aflossingsbedrag hoger. De rente van de annuïteitenhypotheek is aftrekbaar. Doordat je steeds minder rente betaalt en steeds meer aflost, stijgen wel je netto-maandlasten. De aflossing is immers niet aftrekbaar. Na 30 jaar is de lening volledig afgelost.

Lineaire hypotheek

Bij de lineaire hypotheek betaal je een vast bedrag aan aflossing per maand. Doordat de totale schuld daardoor daalt, daalt ook de rente. Gedurende de looptijd betaal je dus steeds minder. Doordat je steeds minder rente betaalt, dalen je netto-maandlasten. De rente van de lineaire hypotheek is aftrekbaar. Na 30 jaar is de lening volledig afgelost.

Aflossingsvrije hypotheek

Gedurende de looptijd van een aflossingsvrije hypotheek hoeft niet te worden afgelost. Hierdoor zijn de maandlasten relatief laag, er hoeft immers alleen de rente te worden betaald en geen bedrag aan aflossing. De rente blijft gedurende de hele periode gelijk dus de jaarlijkse hypotheekrenteaftrek blijft ook gelijk (wetswijzigingen niet meegerekend). Hier geldt wel de limiet van 30 jaar recht op renteaftrek. De rente van een nieuwe aflossingsvrije hypotheek is per 2013 niet meer aftrekbaar voor starters. Heb je al een aflossingsvrije hypotheek afgesloten vóór 2013? Dan loopt deze gewoon door en je kunt het met behoud van hypotheekaftrek zelfs oversluiten naar een andere bank, of meenemen als je gaat verhuizen.

Spaarhypotheek

Met een spaarhypotheek betaal je aan de bank alleen rente die je volledig kunt aftrekken. Bij een verzekeraar sluit je een verzekering af waar je ook spaart voor het aflossen van de hypotheek. In deze verzekering zit meestal ook een overlijdensrisicoverzekering. Een spaarhypotheek geeft zekerheid over het bedrag van de aflossing aan het einde van de looptijd. Gedurende de looptijd wordt er niet afgelost, dit gebeurt ineens, aan het einde van de looptijd. De maandlasten blijven gedurende de looptijd gelijk, tenzij er renteschommelingen zijn. Hier geldt de limiet van 30 jaar recht op renteaftrek. De rente van de spaarhypotheek is per 2013 niet meer aftrekbaar voor starters. Heb je al een spaarhypotheek? Dan loopt deze gewoon door en je kunt het zelfs met behoud van hypotheekrenteaftrek oversluiten naar een andere bank, of meenemen als je gaat verhuizen.

Bankspaarhypotheek

Een bankspaarhypotheek is vergelijkbaar met de spaarhypotheek, je spaart echter op een spaarrekening in plaats van bij een verzekeraar. Hierdoor zijn de kosten meestal lager dan bij een spaarhypotheek. De rente van de bankspaarhypotheek is per 2013 niet meer aftrekbaar voor starters. Heb je al een bankspaarhypotheek? Dan loopt deze gewoon door en je kunt het zelfs met behoud van hypotheekrenteaftrek oversluiten naar een andere bank, of meenemen als je gaat verhuizen.

Beleggingshypotheek

De beleggingshypotheek is vergelijkbaar met de spaarhypotheek, maar heeft een onzeker eindbedrag voor de aflossing. In plaats van sparen worden er aandelen gekocht en het is maar zeer de vraag hoeveel deze na de looptijd waard zijn. Tijdens de looptijd wordt er niet afgelost en maandelijks betaalt men hetzelfde bruto bedrag. De rente van de beleggingshypotheek is per 2013 niet meer aftrekbaar voor starters. Heb je al een beleggingshypotheek? Dan loopt deze gewoon door en je kunt het zelfs met behoud van hypotheekrenteaftrek oversluiten naar een andere bank, of meenemen als je gaat verhuizen.

Tweede woning

De betaalde rente van de hypotheekschuld voor buitenlands vastgoed (niet het hoofdverblijf) en een tweede Nederlandse woning zijn niet aftrekbaar.

Laat ons je aangifte inkomstenbelasting doen, dan zullen we de hypotheekrenteaftrek en de eenmalig aftrekbare kosten goed in jouw aangifte verwerken.

Drie huizen met ballonnen erboven als symbool voor huisaankoop